Budapest, Dagbok

På gastronomiska promenaden

Efter konstutställningen åkte jag ned till Vörösmarty torget för att promenera en stund. Funderade också på vad jag skulle äta. Ska jag gå till Vian eller köpa hem – det blev rösti med vitlök på Gastronomiska promenaden vid Elisabettorget. Medan jag väntade på min rösti träffade jag en trevlig ung Kanadensare. Vi pratade länge. Han studerade i Rom men var i Budapest med sina kompisar över ett par dagar.

Jag ångrar så att jag inte frågade vad han studerar.
Det är alltid unga trevliga män jag kommer i samspråk med. Denna gången var det Kanadensare och förra gången var det Bosnier.

Efter röstin var jag mätt och begav mig hemåt. Jag hann inte längre än till Ándrássy. Det var demonstration igen. Massors massor med folk! Hela boulevarden var smockfull. Precis som förra gången. De demonstrerade mot Orban och styret, mot korruption och mot skatter bl.a. skatt som skulle läggas på Internet. Jag filmade. Träffade en trevlig fotograf som berättade om demonstrationen men det var svårt att höra vad han sade.

Det fantastiska är att en demonstration kan genomföras så schysst och i så fin demokratisk anda. Inga våldsverkare som krossar fönster och förstör (som oftast sker hemma i Sverige).

Tänk vad det hänt mycket ändå i Ungern. Jag kommer ihåg hur det var 1976 när jag var på studiebesök här under min specilalärarutbildning. Milte tid! Korruptionen är ju störst i nybildade demokratier om man bortser från kommunist- och socialiststater där det är det normala. Fy för!

log_diary